Facilitaire trends om naar uit te kijken

Facilitaire trends om naar uit te kijken

Het nieuwe jaar is weer begonnen, wat betekend dat we een voorspelling kunnen doen van trends waarvan wij denken dat die veel impact gaan hebben op onze bedrijfsvoering dit jaar. Deze trends delen we graag met jullie.

Digitalisering in het onderwijs

Digitalisering heeft al langere tijd veel invloed op het onderwijs, naast de manier van lesgeven is digitalisering ook terug te zien in de gebouwen en het onderhoud hiervan. Waar voorheen veel onderhoud nog vastgelegd werd in een Excel bestand gebeurt dit steeds meer digitaal. Door het onderhoud digitaal te blijven vastleggen en uitvoeren blijft het gebouw in goede staat. Een gebouw in goede staat heeft weer veel positieve invloed op het onderwijs en het leerproces van de leerlingen.

In 2024 verwachten we dat digitalisering steeds relevanter wordt en dat de mogelijkheden daarvan worden uitgebreid. Daarnaast wordt op dit moment een nieuwe generatie gevormd in een digitaal tijdperk. Naast dat deze generatie op een andere manier verwacht te leren heeft deze generatie een ander beeld van de wereld. Er wordt veel meer waarde gehecht aan duurzaamheid, inclusiviteit en verbinding. Voor de onderwijsinstellingen is het ook belangrijk deze waardes toe te passen in de bedrijfsvoering.

Duurzaamheid

Duurzaamheid blijft belangrijk in vrijwel elke sector, ook in het onderwijs en bij andere gebouwen. De SUP regeling die per 1 januari in is gegaan heeft hier een groot aandeel in. De SUP regeling bestaat om het aandeel wegwerpplastic te verminderen. De regels omvatten het inzamelen en recyclen van plastic en het niet meer aanbieden van plastic. Voor zowel het onderwijs als andere kantoorgebouwen is het van belang duurzame materialen aan te schaffen die gebruikt kunnen worden in plaats van wegwerpplastic.

De trend die hierbij komt kijken is het op een zo creatief mogelijke wijze een duurzame optie aan te bieden. Vraagstukken betreft statiegeld en borg spelen hier een grote rol in. Wat kunnen scholen of kantoren wel of niet aanbieden aan de studenten en het personeel? Zijn er duurzame opties beschikbaar die aangeboden kunnen worden zonder dat de gebruikers hier last van hebben? Deze en meer vragen zullen komend jaar beantwoord moeten worden om zo de juiste optie aan te blijven bieden.

Slimme gebouwen

Slimmer en efficiënter werken in Smart Buildings (waaronder ook schoolgebouwen), krijgt dit jaar een stuk meer aandacht. Smart Buildings kunnen een meerwaarde bieden aan de manier van lesgeven en de gebruikers- en werkcomfort. Bezettingsdata biedt bijvoorbeeld veel data om gebouwen en ruimtes efficiënt in te zetten, schoon te maken en te onderhouden. Het verzamelen van de data staat nog in de kinderschoenen maar we kunnen al veel leren van de cijfers die tot nu toe verkregen zijn. Zo is meer inzicht in het gebruik van ruimtes en welke activiteiten waar worden uitgevoerd. Dit heeft grote voordelen voor het energieverbruik van gebouwen. Sensoren zorgen namelijk dat licht niet onnodig aanstaat wanneer een ruimte niet of nauwelijks gebruikt wordt.

Hybride werken is de nieuwe norm

Hybride werken is en blijft een grote trend die nog steeds in beweging is. De afgelopen jaren hebben veel kantoren en werkgevers aanpassingen gedaan om het kantoor en de werknemers klaar te stomen voor hybride werken. Toch blijft het nog steeds een jaarlijkse trend. De learnings die namelijk gedaan zijn uit de afgelopen jaren kunnen toegepast worden in de huidige bedrijfsvoering.

De slimme gebouwen zijn onderdeel van het hybride werken. De data die de gebouwen geven, zijn waardevol voor de werkgevers om hybride werken in te richten. Hybride werken vraagt ook flexibele kantoorruimtes en een slimme herinrichting hiervan.

De trends van komend jaar kunnen samengevat worden als volgt. Binnen het onderwijs blijft digitalisering, duurzaamheid en een slim gebouw belangrijk. Deze drie trends hebben invloed op het gebouw, wat op zijn beurt weer grote invloed heeft in de manier van lesgeven en het klimaat waarin personeel en leerlingen zich in bevinden. Door de grote en snelle veranderingen is het belangrijk om een gebouw te ontwerpen die mogelijkheden biedt voor het op korte termijn aanpassen om altijd te voldoen aan de nieuwe trends.

Voor de kantooromgevingen zijn duurzaamheid, slimme gebouwen en hybride werken belangrijk. Ook in deze omgevingen bestaan deze trends al langer maar door de opgedane data kunnen aanpassen gedaan worden op de bedrijfsvoering die momenteel uitgevoerd wordt. Werkgevers leren van de cijfers die de afgelopen jaren zijn opgedaan om zo de kantooromgeving nog beter en optimaler in te richten.

De experts van Young Group kunnen u meer vertellen over deze trends en het toepassen hiervan. U kunt contact opnemen via onderstaande knop.

YG - contact.png