De toekomst van plasticvervuiling: nieuwe regels 1 juli 2023

De toekomst van plasticvervuiling

Per 1 juli gelden nieuwe regels in Nederland wat betreft wegwerpplastic zoals bekers en bakjes. Het zwerfafval neemt jaarlijks toe en is schadelijk voor het milieu. Met de invoering van deze nieuwe regels wil de overheid wegwerpplastic en daarmee het zwerfafval verminderen.

Deze regels komen voort uit de Europese richtlijn SUP en hebben als doel de impact van wegwerpplastic op het milieu te verminderen en meer plastic te hergebruiken en recyclen. Deze richtlijn betreft de 10 meest gevonden plastic producten in het zwerfafval. Deze richtlijn is sinds 2021 in werking getreden en wordt dus in juli en in 2024 uitgebreid om zo de doelstellingen te kunnen bereiken.

De regels per 1 juli 2023

Vanaf juli gelden de volgende regels in Nederland:

  • Verbod op verkoop bepaalde plastic wegwerpproducten
  • Dit verbod geldt o.a. voor plastic bestek, roerstaafjes, rietjes en wattenstaafjes. Deze regel wordt al sinds 2021 nageleefd
  • Het verplicht aanbieden van herbruikbare opties

Ondernemers zijn vanaf juli ook verplicht om een herbruikbare, duurzame optie aan te bieden, Dit zou herbruikbaar servies zoals bekers of bakjes zijn waarvoor borg betaald moet worden. Dit zou ook een eigen meegenomen bak of beker kunnen zijn.

  • Extra betalen voor wegwerpplastic.

Nederlanders gaan extra betalen voor wegwerpplastic als bekers voor de koffie, frietbakjes, plastic verpakkingen uit de supermarkt zoals saladebakken en de plastic verpakking van de afhaalbroodjes bij o.a. tankstations en supermarkten. De overheid heeft de volgende richtlijn: €0,25 extra voor bekers, €0,50 extra voor een maaltijd en €0,05 extra voor voorverpakte producten en portieverpakkingen voor sauzen. Daarnaast komt er ook €0,15 extra op kleine plastic flesjes en blikjes voor dranken.

  • Vermelden van de kosten

De extra kosten worden vermeld op de kassabon waardoor u meteen weet hoeveel extra u heeft betaald voor het wegwerpplastic.

Aangescherpte regels per 1 januari 2024

Per 2024 worden de regels aangescherpt, dan wordt bij consumptie ter plaatse herbruikbaar servies het uitgangspunt. Dit uit zich in afwasbare mokken en herbruikbare of hoogwaardig recyclebaar servies, zoals bekers en bakjes op festivals. Ook in Hotels, cafés, restaurants, kantoren, bedrijfskantines, scholen, sportclubs, verenigingen, evenementen en attractieparken is het verbod op wegwerpplastic geldig.

Wat betekent dit voor kantoor- en onderwijsomgeving?

Deze maatregelen worden al een langere tijd nageleefd en bevatten nu strengere regels die ook betrekking hebben op kantoren en scholen. De inkoop voor de producten als koffiebekers of cateringbenodigdheden zal duurder worden. Deze stijging komt door de extra kosten die per product op het wegwerpplastic komen of doordat het wegwerpplastic vervangen moet worden door duurzame, herbruikbare producten. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor mokken of borden die afgewassen kunnen worden zodat hier vaker gebruik van gemaakt kan worden.

Kortom, de nieuwe regels over wegwerpplastic hebben invloed op kantoor en onderwijsomgeving en betekent dat er verandering doorgevoerd gaat worden. Ga na bij uw eigen organisatie in hoeverre gebruik wordt gemaakt van wegwerpplastic. Vervang deze tijdig voor een duurzaam alternatief. Neem alle collega’s hierin mee, door op specifieke plaatsen een aanduiding te plaatsen waarom is overgegaan naar een duurzaam alternatief.

De projectmanagers van Young Group ondersteunen organisaties in Facilitair, huisvesting en hospitality vragen. Wilt u in contact komen met een van onze facilitaire experts? Klik op onderstaande knop om uw facilitair vraagstuk voor te leggen. U kunt ook contact opnemen via info@younggroup.nl of 0172 – 745 085.

YG - advies.png