De facilitaire branche is altijd in beweging. Door de coronacrisis is de branche in een stroomversnelling geraakt waarin meer aandacht is voor gezondheid, welzijn, duurzaamheid en digitalisering. Digitalisering wordt mede ingezet om het werken op afstand te faciliteren en om facilitaire processen te automatiseren.
Naast het beheer van het gebouw staat ook de gebruiker centraal in het proces van digitalisering. De gebruiker, of medewerker, maakt gebruik van het kantoor en de faciliteiten. Hieronder vallen het reserveren van ruimtes en zalen en het opzetten van videoconferenties bijvoorbeeld. De gebruikers verwachten ook dat alle faciliteiten digitaal en verbonden zijn. Daarnaast is de nieuwe generatie digitaal vaardig en gebruiken de digitale wereld om zaken gedaan te krijgen. Voor het facilitair management betekent dit dat een digitaal platform aangeboden moet worden om aan deze wensen te voldoen. Toch blijft het de taak van het facilitair management om aandacht te houden voor de beleving en het menselijk aspect, deze spelen namelijk een belangrijke rol in de dienstverlening. Dit menselijk aspect is vaak bepalend voor de beleving van de gebruiker.
De facilitaire processen worden steeds meer online uitgevoerd. Met de verschillende tools en applicaties worden de processen steeds meer geautomatiseerd. Met deze automatiseringen worden facilitaire activiteiten op de automatische piloot gezet, dit gebeurt vaak via een FMIS. Het voordeel van deze automatiseringen is dat een FMIS oplossingsgericht te werk kan gaan vanwege het grote aanbod in facilitaire oplossingen. Een nadeel hiervan is dat de persoonlijke benadering rond de dienstverlening kwijtraakt. Toch hoeft een automatisering niet meteen te betekenen dat er geen menselijk aspect is. Automatische meldingen kunnen bijvoorbeeld verstuurd worden vanuit de Service Desk, er wordt alleen tijd gewonnen met het versturen ervan. Daarnaast helpt een automatisering is het verbeteren van kwaliteit en snelheid. De tijd die gewonnen wordt kan gebruikt worden voor andere zaken en er kan meer aandacht worden besteed aan de gebruiker.
De digitale facilitaire processen nemen een aantal taken weg bij de facilitair managers. Hierdoor is het goed om de facilitair manager in te zetten op servicemanagement. Bij het servicemanagement draait het om kijken hoe de gebruiker het beste ondersteund kan worden en hoe de organisatie een beleving kan aanbieden. Het is belangrijk dat de gebruiker zich op zijn gemak en welkom voelt. De facilitair manager kan zich focussen op het aanbieden van de beleving aan de gebruiker en deze beleving verbeteren. Het menselijk aspect blijft dus belangrijk voor de gebruiker.
Onze experts helpen u graag verder met diverse facilitaire vraagstukken. U kunt contact opnemen via onderstaande knop of via 0172 – 745 085 of info@younggroup.nl