Slim en duurzaam onderhoud voor de school van morgen

Slim en duurzaam onderhoud voor de school van morgen

Het beheren van een schoolgebouw gaat verder dan het oplossen van de dagelijkse onderhoudsproblemen. Voor schoolleiders en onderwijsmanagers betekent dit nadenken over de (duurzame) toekomst van het gebouw en de middelen. Dat is waar een goed Meerjarenonderhoudsplan (MJOP) van grote waarde is.

Het (Duurzaam) Meerjaren Onderhoudsplan ((D)MJOP)

Een MJOP is meer dan alleen een planningstool; het is een strategisch document dat helpt om de kwaliteit van het schoolgebouw te waarborgen. Het stelt scholen in staat om te anticiperen op toekomstige onderhoudsbehoeften maar ook om deze momenten aan te grijpen om het gebouw duurzamer te maken. Dit is waar de samenwerking met School Facility echt het verschil kan maken. Met onze expertise zorgen wij ervoor dat scholen niet alleen veilig zijn en voldoen aan de wettelijke eisen, maar ook de duurzaamheidsdoelen bereiken. Deze kunnen per locatie verschillen en School Facility zorgt voor maatwerk voor iedere locatie.

Het Duurzaam MJOP bouwt voort op het MJOP door duurzaamheid te integreren in de onderhoudsplanning. Dit is meer dan een ambitie; het is een noodzakelijke stap om te voldoen aan de steeds strengere eisen rondom energieverbruik, CO2-reductie en milieuvriendelijkheid. Door een D MJOP te implementeren voldoen scholen niet alleen aan deze eisen, maar dragen ook bij aan een beter milieu en klimaat. Tegelijkertijd wordt de levensduur en waarde van hun vastgoed gemaximaliseerd.

Tim Koene, ervaren Huisvestingsmanager van School Facility, legt uit dat het succes van een DMJOP begint met een grondige conditiemeting volgens de NEN2767-norm.

“Dit geeft een helder beeld van de huidige staat van het vastgoed,” zegt Koene. “Op basis van deze meting kunnen wij specifieke doelen stellen voor iedere locatie, zoals de energie-efficiëntie en CO2-reductie én deze integreren in het onderhoudsplan”.

Financiële duurzaamheid en compliance

Een belangrijke wijziging in de regelgeving rondom financiële verslaglegging die per 1 januari 2024 in is gegaan, stuurt scholen meer om de onderhoudsstrategieën te herzien.

De componentenbenadering wordt de nieuwe norm waarbij onderhoudskosten nauwkeuriger worden gerapporteerd en gealloceerd aan het juiste component. Dit biedt een kans om financiële duurzaamheid en transparantie te vergroten. Kim Hulshoff, Duurzaamheidsadviseur bij School Facility, zegt hierover; “Dit is vooral waardevol voor de besluitvorming op lange termijn. Met een DMJOP krijg je een realistischer beeld van toekomstige investeringen en het TCO (total cost of ownership) met terugverdientijden, wat het gemakkelijker maakt om slimme keuzes te maken in de verduurzaming”. In het DMJOP laten wij de financiële afweging zien.

Slimme investeringen met School Facility

School Facility biedt ondersteuning die verder gaat dan het opstellen van een (D)MJOP. Wij kijken naar de specifieke behoeften van elke school en bieden maatwerkoplossingen. Tim Koene legt uit: “Door samen te werken met ons, kunnen scholen een toekomstgericht onderhoudsplan opstellen dat niet alleen inspeelt op de huidige staat van het gebouw, maar ook op toekomstige investeringen. Zo kunnen scholen in hun MJOP bijvoorbeeld al plannen voor duurzame aanpassingen opnemen zoals het vervangen van verouderde installaties door energiezuinige alternatieven”.

School Facility staat klaar om u te begeleiden bij elke stap. Neem een kijkje op www.mjopvoorscholen.nl, www.younggroup.nl of download het e-book MJOP via onderstaande knop. Contact opnemen kan via info@younggroup.nl of 0172-745085.

YF - ebook mjop.png

Dit artikel is geschreven door: Gastartikel voor Onderwijsspecial Kader.