De op- en afbouw van 24 test- en vaccinatielocaties

De op- en afbouw van 24 test- en vaccinatielocaties

Door de coronapandemie is veel stil komen te staan, anderzijds moest in korte tijd ook snel worden geschakeld. Ondanks de heftige periode waar we als maatschappij voor hebben gestaan, zijn wij trots om juist in deze onzekere tijd een bijdrage hebben kunnen leveren aan de (facilitaire) uitdaging van de GGD.

Onze Projectmanager Arne heeft in opdracht van de GGD ondersteund in het initiëren, realiseren en beheren van de test- en vaccinatiestraten in Hollands Noorden. Nu in het begin van de zomer Corona een flink stap teruggedaan leek te hebben en de opdracht is afgerond, blikken wij terug op een succesvolle samenwerking.

In het najaar van 2020 draaide het voornamelijk om het opbouwen van testlocaties. Toen een jaar later de vaccinaties waren ontwikkeld en goedgekeurd, werd rond de zomer van 2021 ook het opbouwen van vaccinatielocaties een prioriteit. En een geschikte locatie vinden, dat is zo simpel nog niet. Bij het opbouwen van een test- en/of vaccinatielocatie spelen verschillende aspecten een belangrijke rol. Aspecten zoals de omgeving, de ruimten en natuurlijk de faciliteiten.  
 
Bij de omgeving speelde bijvoorbeeld de ligging een belangrijke rol. Bij het opbouwen van een locatie in een weiland moest het KNMI meekijken met de veiligheid. Loopt het grasveld onder water bij veel regen of waait het gemiddeld te hard voor het opzetten van de tenten. Dit zijn onderwerpen waar over nagedacht moest worden en onderzoek naar gedaan moest worden. Een ander belangrijk aspect was dat de vaccinatielocaties een extra ruimte voor de 15 minuten wachttijd moesten hebben. De gekozen locatie moest hier wel ruimte voor hebben. 

Uiteindelijk is Projectmanager Arne medeverantwoordelijk geweest in het realiseren van 24 verschillende locaties, verdeeld over het noorden van Noord-Holland en de Waddeneilanden. Deze locaties zijn binnen 3-4 weken opgebouwd.  

Resultaat 24 test- en vaccinatielocatie in 11 verschillende steden voor ruim 1 miljoen testen en 1,1 miljoen vaccinaties..png
 

Voor de GGD was dit een onbekend proces, in een korte tijd grote locaties opbouwen voor het testen en vaccineren. Alsmede het weer afbouwen van deze locaties in zeer korte tijd. De expertise en kennis van Arne specifiek op dit onderwerp, heeft ervoor gezorgd dat dit onbekende proces voor de GGD zo goed mogelijk verliep. 

De coronaperiode is voor iedereen een lastige periode geweest. Uiteraard hopen wij allen dat, ondanks de toename in besmettingen, we een rustigere periode tegemoet gaan. Wij zijn trots om een bijdrage te hebben kunnen leveren aan deze abrupte en grote maatschappelijke uitdaging.   
 

Namens Young Group willen wij Arne hartelijk danken voor zijn ambitieuze bijdrage bij de GGD tijdens deze lastige periode.