In het Groothandelsgebouw in hartje Rotterdam was Young Group aanwezig bij het Nationaal BREEAM congres. Het thema ‘kracht van de wetenschap’ stond centraal in dit interactieve congres, waar wij mochten luisteren naar de onderzoeken van diverse wetenschappers.
Jolanda Maas, een wetenschapper die zich bezighoudt met het vergroenen van de pleinen stelt de vraag: zijn filmpjes van natuur net zo gezond als echte natuur? Ze laat het publiek kiezen: groen of grijs wonen? De meeste mensen kiezen voor groen. En dat is niet gek: 99% van onze geschiedenis leefden we in de natuur. Volgens de biophilia-hypothese zoeken we van nature contact met andere levensvormen. Uit onderzoek blijkt dat een groene omgeving echt helpt tegen depressie. Groene leefomgeving = minder stress, beter immuunsysteem, gezonder leven — mits goed ingericht.
“Spoelen met regenwater is duurzamer dan met drinkwater,” zegt Merle de Kreuk. Ze bespreekt tijdens het BREEAM-congres of hergebruik van water in huis echt werkt, en waar de knelpunten zitten — denk aan regels die niet meewerken, of gevelsystemen die toch op drinkwater draaien. Ze laat zien wat er al mogelijk is met grijs water in duurzame gebouwen, in binnen- en buitenland.
Andy van den Dobbelsteen (TU Delft) ziet kansen om boeren te betrekken bij biobased bouwen. Denk aan het verbouwen van gewassen voor bouwmaterialen. Hij vindt dat de overheid te weinig aandacht heeft voor echte natuur. Terwijl natuurinclusief bouwen prima werkt én niet vertraagt. “Je zou versteld staan hoeveel laagbouw we natuurinclusief kunnen maken.”
Licht is net zo belangrijk als groen. Juliëtte van Duijnhoven (TU Eindhoven) laat deelnemers testen of het licht in de zaal “gezond” is. De kleur van licht moet met je dagritme mee veranderen: ’s ochtends blauw, overdag geel, ’s avonds rood. Zo blijft je biologische klok in balans. Ze legt uit hoe onze ogen licht waarnemen en hoe lichtreceptoren in je ogen ook invloed hebben op je gezondheid.
Dit artikel is geschreven door: Marin Noever.