De link tussen huismeester en projectmanager

Hoe zorg je voor een optimale link tussen de huismeester en de projectmanager?

Huismeesters zijn de ogen en oren bij de opdrachtgevers, zij scannen en acteren voor de organisatie met wat zij waarnemen op de werkvloer of in de omgeving rondom de panden die zij beheren. De huismeesters van Young Facility zitten op verschillende projecten waaronder wooncomplexen met één of meerdere VvE’s, zoals het Funenpark. Maar ook grote kantoorcomplexen, zoals de Autoriteit Financiële Markten. Ze zijn verantwoordelijk voor het operationeel beheer, onderhoud aan het gebouw en vraagbaak van gebruikers.

Wat is de link tussen huismeester en projectmanager

De huismeesters zijn er echt voor de dagtaken, dit verschilt weleens met de visie van de projectmanagers. Huismeesters denken praktisch, een projectmanager denkt op de lange termijn. Zo kan het wel eens voorkomen dat een huismeester een oplossing bedenkt die achter de schermen voor de projectmanager veel meer kost dan verwacht. Ook zien gebruikers huismeesters vaak als een vertrouwenspersoon. Als de gebruikers niet weten bij wie ze terecht moeten gaan ze naar de huismeester die veel dingen op kan lossen en die vrijwel altijd aanwezig is. Weet de huismeester het dan ook niet, dan gaat hij naar de projectmanager.

Daarbij zijn projectmanagers niet dagelijks op locatie, huismeesters wel. Het is belangrijk dat alles wat zij zien en horen een duidelijke situatie omschrijft voor de projectmanager. Een vertrouwensband tussen de projectmanager en de huismeester is van belang. Die vertrouwensband zorgt er ook voor dat de huismeester direct contact opneemt met de projectmanager wanneer er iets is of wanneer ze informatie willen delen. Deze eersterangs informatie is waardevol om projecten tot een succes te laten komen.

Hoe zorg je voor de optimale link tussen de huismeester en de projectmanager

Als projectmanager is het belangrijk om een luisterend oor te zijn voor de huismeester. De huismeester beschikt daarnaast over technische kennis die goed gebruikt kan worden op de locatie. Het is belangrijk om hier gebruik van te maken. Geef een huismeester daarom verantwoordelijkheid, dat geeft een vertrouwelijke positie en vrijheid waardoor een huismeester zich geneigd voelt om meer te doen en om meer te delen.

Voor een projectmanager is het belangrijk transparant te zijn naar de huismeester toe. Door het hoge verantwoordelijkheidsgevoel wat de huismeester met zich meedraagt zit hij vol met vragen wat er op beleidsniveau gebeurd of zelf veranderd. Vertrouwen creëer je ook door eerlijk en transparant te zijn. Dit zijn factoren waardoor een huismeester op jou kan bouwen en net dat ene stapje harder zet om het project én de onderlinge relatie tot een succes te maken.

‘Geef huismeesters altijd aandacht. Dan bloeien ze op en blijven ze groeien’

Om een project tot een succes te krijgen is een optimale link tussen de projectmanager en de huismeester van belang. Een huismeester is vrijwel altijd aanwezig op locatie en kan dingen weer doorspelen naar de projectmanager, die achter de schermen alle facilitaire zaken regelt.

Contact

Young Facility biedt zowel huismeesters als projectmanagers voor verschillende projecten aan. Via info@younggroup.nl of 0172 745 085 kan contact worden opgenomen met één van onze experts. Contact opnemen kan ook via onderstaande button.

YF - contact.png