Hoe gaat het verduurzamen van het bedrijfspand te werk?

Hoe gaat het verduurzamen van het bedrijfspand te werk?

Natuurlijke hulpbronnen slinken, klimaatverandering versnelt en degradatie van ecosystemen vergroot elke dag. De overheid en consumenten eisen steeds vaker dat bedrijven verantwoordelijkheid nemen voor hun impact op de planeet. In deze tijd van groeiend milieubewustzijn staat duurzaamheid hoog op de agenda van veel organisaties. Het bieden van advies op dit gebied is dan ook cruciaal voor organisaties die hun ecologische voetafdruk willen verkleinen en tegelijkertijd waarde willen toevoegen aan hun merk. Van het ontwikkelen van een DJMOP (duurzaam meerjaren onderhoudsplan) en andere groene strategieën tot het implementeren van circulaire bedrijfsmodellen, de opties in duurzaamheidsadvies zijn divers en essentieel voor een duurzame toekomst. In dit artikel bespreken we de mogelijkheden die Young Group biedt om bedrijfspanden te verduurzamen.

Erkende maatregelen

Erkende maatregelen zijn energiebesparende maatregelen die bedrijven en instellingen verplicht zijn te treffen volgens de Nederlandse Wet milieubeheer. Deze maatregelen hebben een terugverdientijd van vijf jaar of minder en richten zich op drie hoofdgebieden: gebouw gebonden energiegebruik, proces gebonden energiegebruik en transport.

Young Group kan geeft advies over erkende maatregelen door middel van een grondige analyse van de huidige situatie van een organisatie, waarbij de focus ligt op de drie hoofdgebieden van energiegebruik. Dit advies omvat het identificeren van specifieke maatregelen die voldoen aan de economische en technische randvoorwaarden, waarbij wordt gestreefd naar een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Young Group kan ook ondersteuning bieden bij de implementatie van deze maatregelen, het monitoren van de energieprestaties en het voldoen aan de wettelijke verplichtingen op het gebied van energiebesparing.

BREEAM

BREEAM, wat staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method, is een internationaal erkend beoordelingssysteem voor de duurzaamheid van gebouwen. Het biedt een gestructureerde aanpak om de milieuprestaties van gebouwen te meten en te beoordelen aan de hand van verschillende criteria, waaronder energie- en watergebruik, materialen, afvalbeheer, ecologie en gezondheid en welzijn van de gebruikers. BREEAM biedt gebouweigenaren, ontwikkelaars en ontwerpers een raamwerk om duurzame keuzes te maken tijdens het ontwerp-, bouw- en gebruiksfase van een gebouw, met als doel het verminderen van de milieubelasting, het bevorderen van een gezonde leefomgeving en het realiseren van kostenefficiënte en toekomstbestendige gebouwen.

Young Group kan geeft advies op het gebied van BREEAM door middel van deskundige begeleiding gedurende het gehele bouw- en ontwerpproces van een gebouw. Dit omvat het identificeren van duurzame ontwerp- en bouwopties die voldoen aan de BREEAM-criteria, het uitvoeren van haalbaarheidsstudies en analyses om de impact op het milieu te minimaliseren en het maximaliseren van de score op het BREEAM-certificeringsschema (sommige metingen, zoals bijv. NTA 8800, zullen in samenwerking met externe partijen plaatsvinden). Young Group kan ook ondersteuning bieden bij het opstellen van de benodigde documentatie, het coördineren van betrokken partijen en het bieden van strategisch advies om te voldoen aan de duurzaamheidsdoelstellingen van het project.

Daarnaast kan Young Group advies geven over gebouwen die al in gebruik zijn en streven naar verbetering van hun duurzaamheidsprestaties volgens BREEAM. Dit omvat het uitvoeren van audits en assessments om de huidige situatie te evalueren, het identificeren van mogelijkheden voor verbetering op enkele of alle BREEAM onderdelen (energie, gezondheid, innovatie, land gebruik, materialen, management, uitstoot, transport, afval en water). Onderdelen van energie, zoals bijv. NTA 8800, zullen in samenwerking met externe partijen plaatsvinden. Young Group kan vervolgens maatregelen aanbevelen en implementeren om de duurzaamheid van het gebouw te optimaliseren, zoals het installeren van energiezuinige verlichtingssystemen, het verbeteren van isolatie en ventilatie, en het bevorderen van milieuvriendelijke praktijken onder de gebruikers. Dit alles met als doel om de algehele duurzaamheid van het gebouw te verbeteren en te voldoen aan de gestelde BREEAM-standaarden. Hierbij kan BREEAM als meetinstrument gebruikt worden of kan er worden gekozen voor een BREEAM-certificering.

CO2-meting

Een CO2-meting voor een organisatie omvat het kwantificeren van de hoeveelheid kooldioxide die wordt uitgestoten als gevolg van de activiteiten van de organisatie, met als doel het evalueren van de klimaatimpact en het identificeren van mogelijkheden voor reductie. Dit omvat vaak het analyseren van de uitstoot van verschillende bronnen, zoals energieverbruik, transport en afvalproductie, en het rapporteren van deze gegevens volgens relevante normen en regelgeving. Een CO2-meting kan dienen als basis voor het ontwikkelen van een CO2-reductiestrategie, het stellen van emissiedoelen en het implementeren van maatregelen om de ecologische voetafdruk van de organisatie te verminderen.

Young Group kan advies geven over CO2-metingen door middel van een holistische benadering waarbij de bronnen van CO2-uitstoot worden geïdentificeerd, gemeten en geanalyseerd. Op basis van deze gegevens geeft Young Group advies over het ontwikkelen van een CO2-reductiestrategie, het identificeren van energie-efficiënte oplossingen, het bevorderen van hernieuwbare energiebronnen en het aanmoedigen van duurzame bedrijfspraktijken. Bovendien kan Young Group helpen bij het opstellen van rapporten en het voldoen aan regelgeving en normen op het gebied van klimaatverandering en duurzaamheid, terwijl er tegelijkertijd wordt gestreefd naar het bevorderen van een groenere en meer verantwoorde bedrijfscultuur bij klanten.

WELL

Een WELL-meting is een evaluatieproces dat gericht is op het meten en verbeteren van de gezondheid en het welzijn van mensen in gebouwen. Het WELL Building Standard is een internationaal erkend certificeringsysteem dat richtlijnen biedt voor het ontwerpen, bouwen en beheren van gebouwen met een focus op gezondheid en welzijn. Een WELL-meting omvat het beoordelen van verschillende aspecten van een gebouw, waaronder lucht- en waterkwaliteit, licht, geluid, voeding, beweging en mentale gezondheid, om te zorgen voor een gezonde en comfortabele leef- en werkomgeving. Dit proces omvat het uitvoeren van audits, metingen en tests om te voldoen aan de vereisten van het WELL-certificeringsprogramma, waardoor gebouwen worden gecreëerd die bijdragen aan het verbeteren van de algehele gezondheid en het welzijn van hun gebruikers.

Young Group kan advies geven op het gebied van WELL door middel van een grondige analyse van de bestaande gebouwomgeving en het ontwikkelen van strategieën om te voldoen aan de vereisten van WELL. Dit omvat het identificeren van gebieden waar verbeteringen nodig zijn om de gezondheid en het welzijn van de gebruikers te bevorderen, zoals het verbeteren van de luchtkwaliteit, het optimaliseren van het licht- en geluidsniveau, het promoten van actieve mobiliteit en het stimuleren van gezonde voedings- en watergewoonten. Young Group kan ook ondersteuning bieden bij het implementeren van de benodigde aanpassingen, het monitoren van de prestaties en het verkrijgen van de WELL-certificering, waardoor gebouweigenaren en gebruikers kunnen profiteren van een gezondere en meer productieve werkomgeving. Ook voor de WELL geldt dat het als meetinstrument kan worden gebruikt maar daarnaast is er dus ook certificering mogelijk.

Samengevat biedt Young Group verschillende mogelijkheden tot het verduurzamen van bedrijfspanden door middel van erkende maatregelen, adviseren over BREAAM, het uitvoeren van een co2 meting en het uitvoeren van een WELL meting. Deze verschillende methoden ondersteunen in het reduceren van de ecologische voetprint. Met het behalen van certificeringen draagt het gebouw bij aan een duurzame samenleving. Ook leveren certificaten financiële voordelen op, doordat de lagere energiekosten van een duurzaam gebouw een aantrekkelijke investering kan zijn.

Young Group adviseert over bovenstaande energiebesparende maatregelen en duurzaamheidscertificaten. Neem contact op met onze duurzaamheidsadviseurs via onderstaande knop of via info@younggroup.nl of 0172 – 745 085.

YF - contact.png

 

 

Dit artikel is geschreven door: Kim Hulshoff.