Het duurzame succesverhaal van Ashram College

Het duurzame succesverhaal van Ashram College

Dit artikel is geschreven voor het magazine Scholen en Bouwen aan de Toekomst, nummer 1, 2024

Tijdens een boeiend gesprek over het Ashram-project namen Mariken Brink, hoofd huisvesting bij SCOPE Scholengroep, Bart de Jong van Young Group en Ronald de Rooij, hoofd OOP Ashram College mij mee op reis door de afgelopen jaren. Het project begon met het opstellen van een masterplan in Alphen aan den Rijn. Hierbij werd nauw samengewerkt met de gemeente en de betrokken schoolbesturen om zes voortgezet onderwijs (VO) scholen in de gemeente te vernieuwen. Hier kwam een hoop bij kijken maar met de juiste samenwerking tussen de scholen en verschillende partijen is begin mei 2024 de laatste van de zes scholen, project Ashram College Alphen aan den Rijn opgeleverd als een rijke leeromgeving waar educatie en plezier hand in hand gaan.

"Young Group was verantwoordelijk voor de inrichting, terwijl Broekbakema Architecten zich bezig heeft gehouden met het ontwerp van de structuur," legde Bart uit. Het project onderscheidde zich door de naadloze integratie van inrichting en architectonisch ontwerp. Samen met de school hebben we geanalyseerd hoe er momenteel les wordt gegeven en waar de uitdagingen en kansen liggen. Op basis hiervan zijn de vorm en afmetingen van de ruimtes aangepast om het onderwijs, de creativiteit en het comfort optimaal te bevorderen. Dit resulteerde in een ruimtelijk ontwerp met onder andere de creatie van meerdere leerpleinen, brede gangen en een atrium met veel daglicht", aldus Bart.

Bb_ashramcollege_juni24_041.jpg
(Foto's: Ronald Zijlstra)

Duurzaamheid stond centraal in het creëren van een groen en circulair gebouw. Hierbij gingen de partijen ook in gesprek met de Green Office, een initiatief tussen docenten en leerlingen, met als doel een duurzame leeromgeving te realiseren. Bart vertelt: “we hebben bewust gekeken naar mogelijkheden voor hergebruik van materialen uit het oude schoolgebouw, waarbij de architect actief meedacht. Een illustratief voorbeeld hiervan is het hergebruik van gymvloeren en glaswanden van de aula als onderdelen van het nieuwe ontwerp. Bovendien hebben we bomen die gekapt moesten worden laten drogen, om ze vervolgens te gebruiken voor het maken van krukjes. Het ontwerp van het gebouw is tevens aangepast om het behoud van andere bomen te waarborgen, waardoor een harmonieuze balans tussen duurzaamheid en functionaliteit werd bereikt.”

Het energieaspect van de school heeft ook veel aandacht gekregen. Zo zijn er  zonnepanelen, een warmtepomp, LED-verlichting en een luchtverversingssysteem dat alleen wordt geactiveerd bij aanwezigheid aangebracht. Deze maatregelen brengen de school dicht bij energieneutraliteit en zorgen voor een duurzame toekomst. Ronald benadrukte de focus op creativiteit, zoals het organiseren van een tekenwedstrijd onder leerlingen voor sportafbeeldingen op de wanden. Dit heeft geleid tot indrukwekkende wandschilderingen die de 4 sportalen nu verfraaien.

Tot slot werd ook aandacht besteed aan het kleurgebruik en de akoestiek, beide ontworpen om een rustige leeromgeving te creëren. Ronald merkte op dat ondanks de nabijheid van een drukke weg, het verkeer vrijwel niet hoorbaar is in het gebouw, dankzij het effectieve ventilatiesysteem en de isolatie.

Het Ashram-project is een inspirerend voorbeeld van doelgerichte samenwerking en toewijding aan duurzaamheid, wat ongetwijfeld vele generaties leerlingen ten goede zal komen.

Benieuwd naar het resultaat van het Ashram College? Bekijk de video op ons YouTube kanaal.