Meerjarenonderhoud

Gebouw in conditie, grip op de kosten

De verantwoordelijkheid voor het onderhoud van het gebouw komt steeds meer bij het schoolbestuur te liggen. School Facility helpt schoolbesturen op een eenvoudig en professionele wijze het MJOP op te stellen en te beheren.


De verantwoordelijkheid voor het onderhoud van de schoolgebouwen is steeds meer bij de schoolbesturen komen te liggen. School Facility helpt schoolbesturen op een eenvoudig en professionele manier het MJOP op te stellen en beheren en dat volledig accountant proof is. Het is van belang een overzichtelijke Meerjarenonderhoudsplanning (MJOP) vast te leggen om jaarlijks een reservering te doen voor grote onderhoudsactiviteiten. Dit voorkomt verrassingen doordat budget wordt gereserveerd en tijdig onderhoud wordt uitgevoerd. School Facility vertelt u waar u op moeten letten.

  1. De conditiemeting is conform NEN 2767.
    NEN 2767 is een objectieve, vastgelegde systematiek voor het vaststellen van de onderhoudsstaat van bouwkundige en installatietechnische elementen. Kortom, dé norm voor conditiemeting. Het hanteren van deze norm schept uniformiteit in de conditiescore per bouwdeel, brengt inzicht en eenheid in de soorten gebreken en classificeert de aangetroffen gebreken dat kan helpen bij prioritering.

  2. Laat de conditiemeting altijd door een bouwkundige en installatie deskundige uitvoeren.
    Niet iedereen beheerst de kunst om een conditie op de juiste wijze in te schatten, het is een serieuze klus. Laat de partij waarmee je samenwerkt een bouwkundige inzetten voor de conditiemeting.

  3. Geef de voorkeur aan een MJOP over een periode van 20/30 jaar.
    Vaak wordt een MJOP opgesteld voor een periode van 10 jaar. Hierdoor kan periodiek groot onderhoud net buiten de planning en daarmee het budget vallen. De MJOP van School Facility wordt opgesteld voor een periode van 20 of 30 jaar.

  4. Zorg dat het MJOP voldoet aan de vereiste voor de financiële verslaglegging.
    Per 1 januari 2020 is de stelselwijziging ‘kosten voor groot onderhoud’ gewijzigd waardoor het niet meer is toegestaan kosten voor groot onderhoud op te nemen in de jaarlijkse kosten. Het is verplicht de kosten op de balans te zetten, hiervoor is een MJOP essentieel in de onderbouwing. 


Het opstellen van een MJOP houdt rekening met wet- en regelgeving zodat u gegarandeerd voldoet aan de gestelde eisen. Toch zijn genoeg keuzes te maken in de manier waarop het voor uw onderwijsinstelling het beste bijdraagt aan een gedegen beheer, duurzaamheid en grip op de kosten.

 Gezamenlijk kick-off
School Facility start elk traject met een kick-off. Bij deze kick-off zijn de accountmanager en uitvoerder vanuit School Facility en de opdrachtgever(s) vanuit de onderwijsinstelling aanwezig. In dit gesprek wordt de planning, de uitvoering en het op te leveren product vastgelegd waarbij de school een aantal keuzes maakt.

 Rapportages die aansluiten bij de behoefte.
School Facility levert in overleg verschillende vormen van rapporten aan. Op deze manier maken wij het mogelijk om op stichtingsniveau over een uitgebreide rapportage te beschikken van alle locaties. Maar creëren wij desgewenst ook locatie gerichte samenvattingen. Op deze wijze beschikken alle betrokken personen over de voor hen revelante en duidelijke informatie.

 Maak het digitaal (FMIS)
Om te voorkomen dat het MJOP een statisch document is, dat in vele gevallen letterlijk in de bureaula verdwijnt, biedt School Facility de optie op het MJOP te exporteren naar een software of FMISHoud de MJOP planning en reservering dynamisch en digitaal bij in een FMIS voor digitale werkbonnen en een overzichtelijk dashboard. Moeten de cijfers worden aangeleverd voor het financieel jaarverslag? Met één druk op de knop beschik je over een correct format voor de accountant.

Klik FMIS indien u meer wilt weten over FMIS van School Facility.


Staat het actualiseren van het MJOP al een tijd uw de lijst of moet deze weer worden opgesteld? Met School Facility haalt u de expertise in huis om te zorgen voor een goed fundament voor uw huisvesting