Facility Update september

Facility Update

In de facility update nemen we u mee in de nieuwste ontwikkelingen en trends in de facilitaire branche. In deze update vertellen we u meer over nieuwe vraagstukken rondom hybride werken, duurzaamheid en het uitbesteden van facilitaire diensten.

Hybride werken

Hybride werken is een onderwerp dat de afgelopen jaren bij bijna elke organisatie wel aan bod is gekomen. Maar of het een vast onderdeel in elke bedrijfscultuur gaat worden is nog maar de vraag. Met de huidige energiecrisis wordt het voor veel werknemers voordeliger om naar kantoor te komen. Door naar kantoor te gaan wordt bespaard op stookkosten, elektriciteit en voeding. Volgens het Nibud komen de dagelijkse kosten voor het thuiswerken uit op €4,- per dag. De verwachting is dat de toename in thuiswerken de komende tijd af gaat nemen.

Verduurzamen

De energiecrisis brengt veel vraagstukken met zich mee, niet gek dat ook veel bedrijven en organisaties aanpassingen moeten gaan doen. We hebben zojuist gelezen dat de kosten voor energie invloed hebben op de mate waarin gebruik wordt gemaakt van thuiswerken. Het laait ook de discussie nog meer aan voor het treffen van duurzame maatregelen. Een positieve ontwikkeling is dat er de afgelopen jaar een toename is in duurzaam inkopen. Een voorbeeld van duurzaam inkopen is circulair meubilair. Met circulair meubilair dienen oude meubels als grondstof voor het nieuwe meubilair. Duurzaam inkopen uit zich ook in de manier van het vervoeren van producten of het kiezen van duurzame merken koffie voor op het kantoor.

Uitbesteden

Een laatste trend is het uitbesteden van facilitaire diensten. Het uitbesteden kan verschillende redenen hebben zoals een financieel vraagstuk, flexibiliteit of duurzaamheid. De voornaamste reden tegenwoordig is de huidige arbeidsmarkt. Met het uitbesteden van diensten wordt er bespaard op werving- en selectiekosten. Een partij heeft specialisten in dienst die de facilitaire dienstverlening van uw organisatie willen optimaliseren. Belangrijk is wel om een partij te kiezen die een aanvulling levert ten opzichte van uw bedrijf. Met het uitbesteden van diensten ontstaat er professionele kwaliteit en middels data is er meer inzicht in de gebeurtenissen in uw organisatie. Deze inzichtelijke data zorgt realistisch gezien uiteindelijk ook in besparing van de kosten.