Hybride werken

Een nieuwe inrichting voor Hoofdkantoor Waternet

Begin september 2021 is onze Projectmanager Joyce gestart bij Waternet. Haar opdracht: De hoofd locatie van Waternet aan de Amsterdamse Amstel klaarstomen voor hybride werken.

Hybride werken is een vorm van werken waarbij medewerkers gedeeltelijk thuis en gedeeltelijk op kantoor werken. Hybride werken is geen nieuwe gedachte, maar de populariteit is door de plotselinge opkomst van Covid in een stroomversnelling terecht gekomen. Tegenwoordig staat hybride werken ook wel bekend als ‘het nieuwe normaal’. De verwachting is dus dat hybride werken, ook na Covid, een blijvertje is.

Hybride werken in stroomversnelling:
1. Wegens de stijgende behoefte van medewerkers om flexibel (thuis) te werken.
2. In tijden van Covid heeft (flexibel) thuiswerken haar effectiviteit bewezen.

Hoofdkantoor-zomer-amstel-bootjes.jpg

Een hybride kantooromgeving
Naast dat hybride werken een prettige (en Arbo proof) thuiswerkplek vereist, vraagt dit ook aanpassingen van de kantooromgeving. Dit betekent dat de verschillende etages van het gebouw van Waternet opnieuw worden ingericht om haar medewerkers hierin te faciliteren. Bij Waternet is gekozen het hybride werken te bevorderen door;

√ Het reduceren van vaste werkplekken.
De klassieke opstelling van bureau en werkplek maakt ruimte voor meer open en diverse opstellingen. Het hebben van een vaste werkplek behoort tot het verleden.

√ Het creëren van een flexibele opstelling in open ruimtes.
De open ruimte doet dienst zowel als vergaderruimte en als ontmoetingsplek. De open ruimtes worden voorzien van meubilair dat hybride werken ondersteunt. Hierbij kan je denken aan hoge tafels met barkrukken, poefjes en bureaustoelen. Deze ruimte kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld een brainstormsessie of dagstart. Onze Projectmanager Joyce start dagelijks bij Waternet in deze ruimte met het Facilitaire team voor hun dagstart. Elke ruimte en verdieping wordt op een unieke manier ingericht.

“Het leuke aan het project bij Waternet is dat ik de medewerkers van Waternet ondersteun bij hetgeen zij nodig hebben om hun werk te kunnen doen. Het creëren van een fijne werkplek voor iedereen geeft mij energie. Je ziet het pand stukje bij beetje opknappen en transformeren naar een hybride werkomgeving”. Joyce Brouwer, Projectmanager bij Young Group.

√ Het plaatsen van verschillende focusruimten op de verdiepingen.
De focusruimten zijn kleine afgesloten ruimtes waar medewerkers zich kunnen terugtrekken voor bijvoorbeeld telefoongesprekken en/of online video vergaderingen.

Ontwerp zonder titel (1).jpg

Projectmanager Joyce geeft aan dat de transitie naar en implementatie van hybride werken meer is dan een visie en een nieuwe inrichting met nieuw meubilair. Dit betekent ook dat de medewerkers aan de slag moeten. Het reduceren van vaste werkplekken en het creëren van open ruimtes betekent ook minder opslagmogelijkheden.

√ Het digitaal werken bevorderen met ‘papierloos werken’ als uitgangspunt.
Tijdens de overgang naar digitaal werken is de eerste stap het digitaal opslaan van relevante documenten. Per verdieping vinden grote opruimacties plaats waarbij het van belang is dat de medewerkers zelf de kasten en lades legen die zij voor opslag gebruikten. Hierbij maakt onze Projectmanager Joyce onderscheid tussen 1) zaken die bewaard dienen te worden en 2) zaken die digitaal gearchiveerd kunnen worden.

Papierloos werken creëert rust en overzicht. Medewerkers kunnen gezamenlijk in een rustige omgeving werken, zonder stapel documenten om zich heen. Daarnaast bevordert digitaal werken het gemakkelijk vinden van belangrijke documentatie en is het meer in lijn met de duurzaamheidsambities van Waternet.”  Joyce Brouwer, Projectmanager bij Young Group.


Het doel is om in het eerste kwartaal van 2022 het hoofdkantoor van Waternet geheel gereed te hebben voor hybride werken, ‘het nieuwe normaal’.