Een ARBO-proof thuiswerkplek

Een ARBO-proof thuiswerkplek

De opkomst van het thuiswerken is afgelopen jaren enorm gestegen. Waar het in het begin noodzakelijk was, is het nu vaak zelf te bepalen. Toch kiezen veel werkgevers ervoor om een percentage thuis te werken. Ook bij Young Group is dit het geval. Het kantoor team werkt wekelijks ongeveer 60% op kantoor en 40% thuis.

Een belangrijk onderdeel van thuiswerken is de werkplek. Samen met de Arbowet is er een zorgplicht besloten. Volgens deze zorgplicht moet er een werkplek zijn die ergonomisch aangepast is aan de persoonlijke eigenschappen van elke medewerker. Daarnaast moet de plek gezond en schoon zijn. 

Meubilair 

Het meest belangrijke onderdeel is het meubilair. Op kantoor zijn vaak bureaustoelen en bureaus te vinden die in hoogte versteld kunnen worden. Bij de werkplek thuis is dit niet altijd het geval. Een stoel aan de eettafel kan vaak niet in de hoogte versteld worden. Zorg ook bij de thuiswerkplek voor een stoel en tafel of bureau die afgesteld kan worden aan uw lengte. 

Laura-davidson-1jwaWp-cuDU-unsplash.jpg

Laptop of computer 

Naast een goede stoel en bureau heeft de hoogte van uw beeldscherm ook invloed op uw ergonomische werkplek. Een laptop staat over het algemeen lager dan een beeldscherm en kan op zijn tijd voor nekklachten leiden. Een oplossing hiervoor is een verstelbare laptopstand.  

Pexels-ken-tomita-389818.jpg

Productiviteit 

Ondanks dat de productiviteit omhooggaat met thuiswerken, zit u vaak langer op de thuiswerkplek. Probeer elk uur even op te staan en te bewegen. Koffie pakken, de hond uitlaten of planten water geven zijn voorbeelden van korte acties die niet in de weg van uw productiviteit staan.  

Alhoewel de verleiding groot is om toch even op de bank te zitten met de laptop, gezond is het niet. Een keertje kan echt geen kwaad maar zorg ervoor dat u het grootste gedeelte van uw werktijd toch achter een bureau in een goede stoel zit. Uw nek, rug en armen zullen u dankbaar zijn. 

Kijk samen met uw leidinggevende naar mogelijkheden om te faciliteren voordat u zelf halsoverkop begint aan het ontwerpen van uw thuiswerkplek. Kijk goed naar de richtlijnen van de Arbowet en wat past bij u als persoon. U kunt ook altijd gebruik maken van onze ARBO-proof thuiswerkplek-checklist.

LinkedIn POST19.png