Een ARBO-proof thuiswerkplek

Een ARBO-proof thuiswerkplek

De opkomst van het thuiswerken is afgelopen jaren enorm gestegen. Waar het in het begin noodzakelijk was, is het nu vaak zelf te bepalen. Toch kiezen veel werkgevers ervoor om een percentage thuis te werken. Ook bij Young Group is dit het geval. Het kantoor team werkt wekelijks ongeveer 60% op kantoor en 40% thuis.

Een belangrijk onderdeel van thuiswerken is de werkplek. Samen met de Arbowet is er een zorgplicht besloten. Volgens deze zorgplicht moet er een werkplek zijn die ergonomisch aangepast is aan de persoonlijke eigenschappen van elke medewerker. Deze zorgplicht luidt als volgt:

'De werkgever zorgt voor de veiligheid en de gezondheid van de werknemers inzake alle met de arbeid verbonden aspecten en voert daartoe een beleid dat is gericht op zo goed mogelijke arbeidsomstandigheden.'

Daarnaast moet de plek gezond en schoon zijn. Dit is om als medewerker gezond en fit te blijven. Het is dus belangrijk dat de thuiswerkplek goede en veilige arbeidsomstandigheden biedt. Onderstaande onderdelen dragen bij aan deze goede en veilige arbeidsomstandigheden.

Meubilair 

Het meest belangrijke onderdeel is het meubilair. Op kantoor zijn vaak bureaustoelen en bureaus te vinden die in hoogte versteld kunnen worden. Bij de werkplek thuis is dit niet altijd het geval. Een stoel aan de eettafel kan vaak niet in de hoogte versteld worden. Zorg ook bij de thuiswerkplek voor een stoel en tafel of bureau die afgesteld kan worden aan uw lengte. Goed meubilair draagt bij aan de comfort en gezondheid van de medewerker. Goed meubilair geeft namelijk minder nek en rug klachten doordat deze goed zijn afgesteld op de lengte van de medewerker. De medewerker hoeft dan niet gek te zitten om bij het bureau te komen en hoeft daarnaast niet naar beneden te kijken om aan het werk te gaan.

Laura-davidson-1jwaWp-cuDU-unsplash.jpg

Laptop of computer 

Naast een goede stoel en bureau heeft de hoogte van uw beeldscherm ook invloed op uw ergonomische werkplek. Een laptop staat over het algemeen lager dan een beeldscherm en kan op zijn tijd voor nekklachten leiden. Een oplossing hiervoor is een verstelbare laptopstand. Ook deze oplossing draagt bij aan de comfort en gezondheid van de medewerker. Met een laptopstand zorgt u ervoor dat de nek van uw medewerker in een stabiele houding staat. De nekklachten worden verminderd en de medewerker heeft geen last tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden.

Pexels-ken-tomita-389818.jpg

Productiviteit 

Ondanks dat de productiviteit omhooggaat met thuiswerken, zit u vaak langer op de thuiswerkplek. Probeer elk uur even op te staan en te bewegen. Koffie pakken, de hond uitlaten of planten water geven zijn voorbeelden van korte acties die niet in de weg van uw productiviteit staan.  

Alhoewel de verleiding groot is om toch even op de bank te zitten met de laptop, gezond is het niet. Een keertje kan echt geen kwaad maar zorg ervoor dat u het grootste gedeelte van uw werktijd toch achter een bureau in een goede stoel zit. Uw nek, rug en armen zullen u dankbaar zijn. 

Kijk samen met uw leidinggevende naar mogelijkheden om te faciliteren voordat u zelf halsoverkop begint aan het ontwerpen van uw thuiswerkplek. Kijk goed naar de richtlijnen van de Arbowet en wat past bij u als persoon. U kunt ook altijd gebruik maken van onze ARBO-proof thuiswerkplek-checklist.

LinkedIn POST19.png

Met deze checklist kunt u uw medewerkers voorzien van een ARBO-proof thuiswerkplek die bijdraagt aan de comfort en gezondheid van uw medewerkers. Voor uw medewerkers is het fijn dat zij aan het werk kunnen gaan op een thuiswerkplek zonder lichamelijke klachten te krijgen.