De aanpak van tijdelijke huisvesting binnen een MFA

De aanpak van tijdelijke huisvesting binnen een MFA

Een MFA is onvoorspelbaar en de gehuisveste situatie kan zo veranderen. Dit kan veranderen door een nieuwe incidentele huurder of in grotere mate door een hele nieuwe tijdelijke basisschool. Niet permanent, maar tijdelijk de school voorzien van goede huisvesting, zodat de kwaliteit van het onderwijs hoog blijft. Hoe organiseert Young Group dit? Welke belanghebbenden spelen hierbij een rol en wat doe je met de tijdelijke huurders?

Waarom tijdelijke huisvesting?

De naam zegt het al. Tijdelijke huisvesting betekent dat een school of organisatie voor een kortere periode, korter dan drie jaar, plaats neemt in een gebouw. Dit wordt vaak gedaan, omdat de oorspronkelijke locatie gerenoveerd wordt of dat daar nieuwbouw wordt geplaatst. In een MFA betekent dit veel wisselingen.

Wat zijn de eerste stappen?

Het is belangrijk om eerst de belanghebbenden bij elkaar te brengen. Dit betreft dus niet alleen de school die gebruik maakt van de nieuwe ruimten, maar ook de andere scholen die gehuisvest zijn op de locatie en de huurders. Daarnaast bestaat er een grote mogelijkheid dat enkele huurders of scholen vierkante meters moeten inleveren. Om hier tot een akkoord toe te komen is het eerste gesprek cruciaal. Daarnaast is de verslaglegging hiervan het tweede essentiële onderdeel. De grootste besluiten worden in de beginfase gemaakt.

De eerste ideeën besproken

Enkele besluiten over de verdeling zijn genomen, maar veel aspecten zijn nog onduidelijk, zoals de verdeling van de speelpleinen en eventueel gebruik van de gymzaal. Young Group organiseert een vervolggesprek om dit te bespreken en doet zelf een eerste voorstel richting de onderwijsbesturen. Daarin wordt door middel van een vernieuwde plattegrond de verdeling getoetst en onderling met de scholen een schema gemaakt. Na het tweede overleg worden meer besluiten genomen en ontstaat er overeenstemming tussen alle partijen. Young Group legt dit vast en deelt de verslaglegging met alle deelnemers.

Wensen onderwijsbestuur

Nu alle partijen op de hoogte zijn gebracht, neemt Young Group het initiatief om de eisen en wensen van het betreffende onderwijsbestuur inzichtelijk te maken. Alvorens dit te bespreken met de Gemeente. Wanneer de eisen en wensen akkoord zijn voor de Gemeente om hier budget aan uit te geven, maakt Young Group een definitieve plattegrond van het gebouw en een planning tot realisatie. In deze planning is opgenomen:

  • Alle overleggen met partijen als huurders, onderwijsbesturen en gemeenten;
  • Eventuele aanvraag van vergunning;
  • Het opvragen en analyseren van offertes;
  • De uitvoering van de werkzaamheden en de verhuizing/inhuizing;
  • Overhevelen van alle diensten zoals schoonmaak, afvalverwerking en sanitaire middelen;
  • De evaluatie met de opdrachtgever.

Uitvoering

De besluiten zijn vastgelegd, de kosten zijn inzichtelijk en de planning wordt eventueel tussentijds gewijzigd. Na akkoord op de offertes wordt de verhuizing begeleid. Eventuele bouwkundige aanpassingen worden zorgvuldig gewogen om op een duurzame manier eventuele muren te plaatsen. De operationeel beheerders van het pand begeleiden de uitvoering en na de realisatie wordt nog om tafel gezeten met de huisvestingsmanager van het onderwijsbestuur. Voldoen de aanpassingen aan de verwachtingen? Wij kunnen ons voorstellen dat er op het laatste moment wijzigingen plaats zullen vinden. Young Group houdt in de planning altijd ruimte over om eventuele laatste moment besluiten op te nemen en te realiseren.

Evaluatie

De uitvoering zit erop en de tijdelijke huisvesting is officieel in gebruik genomen. Dit is het moment om te evalueren. Niet alleen met de nieuw gehuisveste partij, maar ook met alle andere betrokkenen, zoals Gemeenten, andere scholen en eventueel andere huurders. Op deze manier weet Young Group zich hierin steeds beter te ontwikkelen en continuïteit te creëren binnen een MFA vol belanghebbenden.

Wil je meer weten over het realiseren van tijdelijke huisvesting of ben je als organisatie zelf van plan tijdelijke huisvesting in te nemen? Neem dan contact op via 0172 - 745 085, info@younggroup.nl of via onderstaande knop.

YF - contact.png

Dit artikel is geschreven door: Marin Noever.