Woensdag 03-07 bezochten collega Kim Hulshoff en ik het event van SWP in Delft. We kregen een inspirerende rondleiding door het gerenoveerde Mijnbouwgebouw uit 1912, waarin nu het nieuwe hoofdkantoor van ingenieursbureau Royal Haskoning is gevestigd.
Bijzonder was de aandacht voor het nieuwe werken. Royal Haskoning heeft veel geïnvesteerd in het integreren van verschillende bedrijfsculturen, specialismen en werkstijlen. Het kantoorconcept is met een inspraakproces met de medewerkers afgestemd op drie typen medewerkers: de adaptieve werker, de gestructureerde werker en de mobiele werker passend bij de hybride werkvormen die sinds de post-covidperiode het uitgangspunt heeft gevormd. Het pand is volledig circulair ingericht met de meubels en grondstoffen uit de vestigingen Den Haag en Rotterdam, of geoogst bij derden
De renovatie betrof een ingrijpende transformatie van dit monumentale pand tot een duurzame, Paris Proof werkomgeving met behoud van het historische karakter, en waardevolle elementen. In mei 2025 zijn de vestigingen van Royal Haskoning uit Den Haag en Rotterdam samengevoegd in dit iconische gebouw, dat ooit onderdak bood aan de kleine faculteit Mijnbouwkunde, met slechts 80 studenten. Nu biedt het ruimte aan circa 1000 medewerkers.
Het oorspronkelijke gebouw had energielabel G, met een jaarlijks energieverbruik van 4 miljoen kWh. Voor de Paris Proof-transformatie vergelijkbaar met energielabel A+++ moest het verbruik worden teruggebracht naar 975.000 kWh per jaar, oftewel 70 kWh per m². Dit is gerealiseerd door 6500 m² dak te isoleren en 2000 m² enkel glas te vervangen door HR++-glas. Daarnaast werden de twee grote binnentuinen overkapt, waardoor 10.000 m² buitengevel veranderde in binnengevel. Dit bood ruimte voor 600 zonnepanelen. Ook zijn warmtepompen geplaatst en is er een WKO-installatie (warmte-koudeopslag) aangelegd.
Een van de grootste uitdagingen was het inpassen van alle benodigde installaties in het bestaande monumentale casco. Daarbij is zoveel mogelijk van de oorspronkelijke constructie behouden, hoewel versterking op diverse punten noodzakelijk was.
Het project is een inspirerend voorbeeld van hoe historisch erfgoed kan worden verduurzaamd én toekomstbestendig gemaakt – zonder het verleden uit het oog te verliezen.
Na afloop van de rondleiding was er een netwerkborrel, waar verschillende partijen en partners van Smart WorkPlace aanwezig waren. Zo stond Kim weer oog in oog met een dame met wie ze eerder deelnam aan een webinar, dit keer in een andere setting. Waar de een vooral geïnteresseerd was in de inrichting, keek Kim vanuit het perspectief van duurzaamheid en raakten ze in gesprek met twee andere aanwezigen die juist de technische kant belichtten.
Tijdens de rondleiding zelf kon je je aansluiten bij thema’s die aansloten bij je eigen interesse, wat het programma extra waardevol maakte. Kim koos ervoor om zich te verdiepen in het proces rondom Paris Proof-renovatie, de manier waarop gebruikers zijn meegenomen én de rol van de projectleider. Zo ontstond een veelzijdig beeld, dat bijdroeg aan inzicht en inspiratie – én aan nieuwe ontmoetingen met gelijkgestemden uit het netwerk van Smart WorkPlace.
Dit artikel is geschreven door: Freek Miggelbrink.