5 tips voor een inspirerende werkomgeving

5 tips voor een inspirerende werkomgeving

De werkplek is ontzettend veel waard voor de productiviteit en creativiteit van uw medewerkers. Met een inspirerende werkplek wordt er beter gepresteerd en zijn de medewerkers gelukkiger.

Veel kantoren maken gebruik van een hybride werkomgeving waarbij de medewerkers zowel op kantoor als extern- of thuiswerken. Ook voor deze manier van werken is een inspirerende werkomgeving van belang. In dit artikel bespreken we vijf onderdelen die bijdragen aan een inspirerende werkomgeving.

Opgeruimde werkplek

Een opgeruimde werkplek zorgt voor een opgeruimd hoofd. Belangrijk ook om alles wat niet gebruikt wordt of wat stoort van het bureau te halen. Open doosjes, lege pennen, papier wat niet meer gebruikt wordt kan allemaal weg om meer rust op de werkplek te creëren. Een opgeruimde werkplek zorgt daarnaast voor een hoger prestatievermogen, de afname van stress en de toename van productiviteit. Het is een stuk makkelijker om overzicht te houden wanneer de werkplek er netjes bij staat. De rust die dit met zich meebrengt zorgt ervoor dat het werk beter gedaan kan worden. De opgeruimde werkplek zorgt ook voor minder irritaties tussen collega’s. Managers op de werkvloer kunnen hieraan bijdragen door het implementeren van een clean desk policy. Met een clean desk policy draait het op het veilig opbergen van belangrijke informatie, schone bureaus en aan het einde van de dag uitloggen op computers.

Groen en planten

Groen en planten op de werkvloer heeft een positief effect op de mensen en de omgeving. Het zorgt voor een ontspannen gevoel, minder stress en draagt bij aan de productiviteit doordat iemand zich beter kan concentreren en creatiever te werk kan gaan. Door de luchtzuiverende werking van vele planten is er minder ziekteverzuim. Planten kunnen ook een inspirerende werking hebben. Het stimuleren van onze zintuigen met geuren en kleuren zorgen voor een positieve invloed op de creativiteit. Een werking die nog niet veel mensen kennis dat planten het omgevingsgeluid kunnen absorberen. Door planten rond de hoeken en randen van ruimtes te plaatsen wordt het omgevingsgeluid gedempt waardoor de medewerkers zich beter kunnen concentreren. Daarnaast zien planten er gezellig uit.

Kleurassociaties

Het is bekend dat bepaalde kleuren emoties en associaties oproepen. Rode kleuren zijn stimulerend en activerend terwijl blauw wordt geassocieerd met rust en vrede. Deze kleuren beïnvloeden ook het humeur van de medewerkers en zijn dus uiterst belangrijk in een inspirerende werkomgeving. Om de juiste kleuren voor de werkomgeving te kiezen moet er gekeken worden naar welke type werk wordt gedaan in welke ruimte. Ruimtes die gericht zijn op focus en concentratie hebben een andere kleurbehoefte dan ruimtes die gericht zijn op interactie en communicatie. Blauw is bijvoorbeeld een kleur die rustgevend werkt. De tegenovergestelde kleur is rood, wat de alertheid vergroot en activerend werkt. Deze kleuren kunnen toegevoegd worden aan de muur maar ook in accessoires. Dit kunnen ook kleuren zijn die passen bij de identiteit van de organisatie, zoals de huisstijl, zodat bezoekers dit herkennen. De kleurassociaties hebben we onlangs gebruikt in de implementatie van het nieuw kantoor van divisie 10 van het Amsterdam UMC.

Verlichting

Verlichting is ontzettend belangrijk voor de creativiteit en het analytisch denken. Vooral een combinatie van verschillende soorten verlichting is het meest handig. Zo wordt namelijk de sfeer van de ruimte bepaald. Dimmend, zacht licht bevordert namelijk de creativiteit en fel, hard licht bevordert het vermogen om te focussen. Matige verlichting, zoals zwakke TL, leidt tot vermoeide werknemers. Een vereiste aan goede kantoorverlichting is het aanpasbaar maken. Verschillende mensen hebben verschillende behoeftes, ook binnen verlichting. Daarbij zorgt het klimaat ook voor verschillende behoeftes. Bij zonnige dagen of periodes is minder hard licht nodig dan bij donkere dagen of periodes. Wanneer naar kosten worden gekeken is het voordeliger om gebruik te maken van LED verlichting. LED verlichting maakt het makkelijker om de kantoorverlichting aanpasbaar te maken.

Ontspanning

Te kunnen ontspannen is een groot onderdeel van productiviteit. Met ontspanning wordt voldoende daglicht en buitenlucht bedoeld door bijvoorbeeld een rondje met een collega buiten te lopen. Ontspanning kan zich ook uiten in een rustige werkomgeving waar geen geluidsoverlast is. Geluidsoverlast kan namelijk leiden tot concentratieverlies of stress. Ontspannen kan ook door bijvoorbeeld ontspanningsmogelijkheden te faciliteren als een pingpongtafel of een bank om even van de werkplek te lopen. Activiteiten buiten werk worden ook aangeraden om voor ontspanning te zorgen, bijvoorbeeld met een vrijdagmiddagborrel of een sportactiviteit met het hele team.

Een inspirerende werkomgeving heeft positief effect op de productiviteit en creativiteit van uw medewerkers. Een opgeruimde werkplek, groene planten, het gebruik van de juiste kleur, passende verlichting en ruimte voor ontspanning zijn hierin de basis. Een project waar wij onze kennis toe hebben kunnen passen is de implementatie van flexwerkplekken bij het Amsterdam UMC. Een aantal van de benoemde toepassing zijn daar gebruikt om de werkbeleving te verbeteren.

Lees hier de case_goed.png

Onze huisvesting en implementatie experts denken graag mee over het werkplekgebruik en de werkplekvisie van uw organisatie. Contact opnemen kan via 0172 – 745085 of via info@younggroup.nl.

YF - contact.png