Duurzaamheidstips

3 tips voor een duurzame onderwijsinstelling

Onderwijsinstellingen hebben een maatschappelijke functie. Naast het integreren van duurzaamheid binnen de scholen, speelt de bewustwording bij de leerlingen een belangrijke rol.

Duurzaamheid is een breed en algemeen begrip. Duurzaamheid betekent evenwicht tussen mens, milieu en opbrengst. Kortom, hoe kunnen we zorgen dat we er anno 2018 goed bijzitten, zonder dat dit negatieve gevolgen heeft voor mens en aarde in de komende jaren?

Onderwijsinstellingen hebben een maatschappelijke functie. Naast het integreren van duurzaamheid binnen de scholen, speelt de bewustwording bij de leerlingen een belangrijke rol. Maak de duurzame toepassingen daarom zichtbaar in en rond het schoolgebouw. Dit artikel hanteert 3 tips binnen verschillende gebieden waarin onderwijsinstellingen op praktische wijze kunnen verduurzamen.

Tip 1. De kantine
Ga na welke producten in de kantine worden verkocht. Welke producten kunnen vervangen worden om een duurzame kantine inrichting te creëren? De gezondheidsraad geeft aan dat eten volgens de schijf van vijf niet alleen gezond is, maar ook ecologisch verantwoord en dus duurzaam. Volgens het voedingscentrum kan je denken aan een ‘plantaardig aanbod’, zoals groente, fruit, of volkoren/graan producten. Deze producten zijn niet of weinig bewerkt en dus een stuk minder milieubelastend.’ 

Naast de producten die worden verkocht, kan worden gedacht aan het vervangen van de plastic bekers voor de papieren soort of mokken. Let op het energielabel van de ijskasten en bedenk dat bijvoorbeeld een oven minder energie verbruikt dan een frituurpan. Daarnaast kan het verschil maken om kritisch te kijken naar de hoeveelheid afval of voedselverspilling vanuit de kantine en dat te minimaliseren. 

Tip 2. Het schoolplein
Naast het zijn van een duurzame school, vormt duurzaamheid een denkwijze die je als school wilt meegeven aan de leerlingen. Het stimuleren van de bewustwording van het belang van verduurzaming bij leerlingen kan op verschillende manieren. Naast hen te informeren over bijvoorbeeld de redenen achter de producten in de kantine, is het plaatsen van gekleurde afvalbakken op het schoolplein een populaire aanpak. Op deze manier worden de leerlingen gestimuleerd om afval te scheiden.

Tip 3. Het binnenklimaat
Groen op kantoor heeft een waarneembaar effect op het binnenklimaat. Veel schoollocaties hebben hun eigen luchtcirculatiesysteem. Dit kan het gevolg hebben dat meer verontreinigde stoffen, zoals huisstofmijt, in het gebouw blijven hangen in vergelijking met de buitenlucht. Planten verbeteren de luchtkwaliteit doordat zij in staat zijn de luchtvochtigheid op een aangenaam niveau te houden. 

Buiten dat groen op kantoor een positief effect heeft op het binnenklimaat, zorgt dit voor een verhoging van de algemene tevredenheid van de medewerkers. Groen op kantoor heeft een stress verlagend effect waar het de concentratie en productiviteit van de medewerkers verhoogt. Wat een plantje op het bureau al niet kan doen voor mens, milieu en opbrengst!

Naast wat u zelf kunt doen voor uw onderwijsinstelling, is het goed te beseffen dat ook de partijen waarmee u samenwerkt een grote invloed kunnen hebben op de aandacht voor duurzaamheid. Kortom, zorg voor een duurzaam facilitair bedrijf, zowel intern als met externe relaties.  

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van het verduurzamen van onderwijsinstellingen, neem dan contact op met de consultants van School Facility.