Erasmus Medisch Centrum

Verhuizing van het Erasmus Medisch Centrum

De verhuizing van het Erasmus MC betrof de grootste verhuizing van Nederland van de afgelopen 50 jaar.

Deze verhuizing betrof een omvang van 207.000 m² vloeroppervlakte, 13.500 medewerkers, 4.500 studenten en 40.500 patiënten op jaarbasis. De scope van het verhuisproject bestond uit twee fasen, het opstellen van het verhuisplan en vervolgens de coördinatie over de uitvoering. De uitvoering betrof twee maanden, waarbij de piek op 18 mei 2018 lag waarbij alle 538 kliniekpatiënten in één dag verhuisd zijn vanuit vier oudbouw locaties.

Werkzaamheden 

  • Meerdere verhuisbewegingen: de verhuizing heeft twee maanden lang dagelijks verhuisbeweging gehad met acht separaat lopende verhuisstromingen per dag. 70% van de bewegingen waren via gecreëerde logistieke routes “intern” van de oude gebouwen naar de nieuwbouw, 30% was via de openbare weg vanuit oudbouw locaties naar de nieuwbouw.
  • Bijzonder transport over openbare weg: op 18 mei 2018 was de dag dat er 538 patiënten verhuisd zijn naar de nieuwbouw, waarvan 80 patiënten via de weg in een omgebouwde verhuiswagen onder politie-escort en medische begeleiding. Deze verhuizing vergde afstemming met de veiligheidsregio, stadsmarinier, havenbedrijf Rotterdam (Erasmusbrug gesloten) en Nederlandse traumacentra. Daarnaast zijn er meerdere radiologische bronnen ven ook chemicaliën, gassen, medicatie en opiaten via de openbare weg verhuisd. Tot slot is ook de kunstcollectie van het EMC verhuisd via een specifiek protocol.
  • Plaatsing en aansluiting medische apparatuur: Bij verhuizing van een afdeling was veel medische apparatuur welke aangesloten en geïnstalleerd diende te worden in de nieuwbouw. Tevens diende alle apparatuur een medische validatie te ondergaan bij de afdeling medische informatietechnologie voordat de afdeling operationeel gereed was.  
  • Protocollen: Er zijn onder meer protocollen opgesteld voor de verhuizing van patiënten. Maar ook protocollen voor inpakinstructie, flexibel werken, digitalisering en medicatie.
  • Ontmanteling: Tevens was de ontmanteling en leeg opleveren van de oude gebouwen onderdeel van de scope en is binnen vier weken opgeleverd.


Het resultaat 

Het resultaat van dit project betreft de grootste ziekenhuis verhuizing van Nederland, die binnen het gesteld budget en planning is uitgevoerd. In fase 1 is een integraal verhuisplan en planning opgeleverd. In totaal bevatte het verhuisplan 80 plannen van aanpakken en vele procedures. Na formeel akkoord op het verhuisplan is de coördinatie over de uitvoering verzorgd voor een periode van twee maanden en één maand ontmanteling van de oude gebouwen.

 De toegevoegde waarde van School Facility

  • Het inbrengen van expertise op gebied van complexe verhuizen
  • Procesbegeleiding van door medische afdelingen voor de verhuizing
  • Het verzorgen van de coördinatie van de uitvoering met meerdere coördinatoren
  • Afstemming met (externe) hulpdiensten, gemeente en overige instanties

'Ik vond het heel prettig om met Young Facility samen te werken. Heb het ervaren als projectmanagers die gedegen en met een rustige uitstraling met veel gevoel voor de situatie heel veel doen en regelen.' Manager poli en functie, Theo Mak.

Contact
Benieuwd wat Young Facility voor u kan betekenen of wilt u meer informatie over één van onze diensten? Klik dan hier Wij komen graag bij u langs op locatie.

Benieuwd geworden naar de beelden van deze verhuizing? 
Onderstaande video's zijn samengesteld door het Erasmus MC. De eerste video toont het eerste deel van de verhuizing. Hierin is te zien dat alle patiënten van het Erasmus MC verhuisd worden naar hun eigen kamer van het nieuwe ziekenhuis. Op de tweede video is te zien dat de verhuizing van het grootste ziekenhuis van Nederland is voltooid.

Bron AD