Projectmanagement bij Veiligheidsregio Haaglanden

Projectmanagement bij Veiligheidsregio Haaglanden

In de auto onderweg naar haar werk mijmert Annelies over haar opdracht in dienst van Young Facility bij Veiligheidsregio Haaglanden. Ze is uiterst tevreden met het resultaat.

. “In het verleden ben ik ook eindverantwoordelijke geweest, maar juist doordat ik nu in een andere positie werkzaam ben kan ik mij meer richten op het team.”  denkt  Annelies. “Doordat mijn focus op het team ligt, hoef ik niet bang te zijn dat alles in elkaar valt wanneer de opdracht klaar is. Ik ben van toegevoegde waarde door het team te leren vooral zelf te blijven denken, vragen te stellen en de dialoog aan te gaan. Kortom; door aan de achterkant te schuiven is de voorkant in beweging gekomen”.

De perfecte kandidaat voor Veiligheidsregio Haaglanden

‘Veiligheidsregio Haaglanden zoekt een ervaren vastgoedspecialist die ook ervaring heeft in het begeleiden van een team.’ Bij het zien van deze opdracht was het meteen duidelijk dat deze klus bij Annelies past. Young Facility biedt maatwerk en heeft een team van projectmanagers met ieder hun eigen expertise en vaardigheden. Zo kan per opdracht naar de wensen van de opdrachtgever gekeken worden en draagt Young Facility een projectmanager met passende achtergrond en skills aan.

Een kijkje in de veiligheidsregio’s van Nederland

Nederland is opgedeeld in 25 veiligheidsregio’s, elk met de missie om de veiligheid van zowel inwoners als bezoekers te waarborgen. Je ziet niet altijd de stille krachten achter de schermen, zoals de brandweerwagens die klaarstaan voor actie, of de crisismanagers die voorbereid zijn op het onverwachte. Deze inspanningen, die brandbestrijding en crisismanagement omvatten, zijn het resultaat van een nauwe samenwerking tussen gemeenten en diverse hulpdiensten zoals de brandweer, politie en de geneeskundige hulpdiensten (GHOR). Deze organisaties werken als een goed geoliede machine samen om de veiligheid van burgers en bezoekers te garanderen.

Door de gestructureerde hiërarchie kan de veiligheidsregio effectief reageren op rampen en crises. Besluitvorming verloopt via een top-down benadering. De veiligheidsregio kent verschillende afdelingen die verantwoordelijk zijn voor specifieke taken en opereren volgens de richtlijnen en beleidskaders die door het bestuur en management zijn vastgesteld. Eén van deze afdelingen is de afdeling Facilitaire Dienstverlening.

Ondersteuning middels vastgoedspecialist

Sinds 2023 ondersteund Senior Projectmanager Annelies van Young Facility, de Veiligheidsregio Haaglanden als vastgoedspecialist in het team Services & Huisvesting. Dit is onderdeel van de afdeling Facilitaire Dienstverlening. De oorspronkelijke opdracht, die  tot 1 juli 2024 liep, is wegens tevredenheid in goed overleg verlengd tot eind 2024.

Samen met twee projectcoördinatoren en een technisch adviseur adviseert Annelies over de nieuwe organisatiestructuur en prognoses. Ze maakt gebruik van geavanceerde systemen zoals Axxerion om de processen te stroomlijnen. Annelies is de schakel tussen de VvE’s, gemeentes en eindgebruikers, waarbij ze optreedt als accountmanager en ervoor zorgt dat alle betrokken partijen op één lijn zitten.

Annelies  speelt een cruciale rol in het vormgeven van de nieuwe visie voor de afdeling. Met haar team werkt ze de gemaakte keuzes uit, zodat deze naadloos aansluiten bij de bestaande werkwijzen. Naast het strategische werk, houdt ze zich bezig met diverse toegewezen projecten, waaronder het DMJOP (duurzaam meerjaren onderhoudsplan). Elke dag brengt nieuwe uitdagingen en kansen, maar met haar toewijding en expertise zorgt Annelies ervoor dat alles op rolletjes loopt.

Nieuwe visie voor de afdeling huisvesting

In de loop van haar project bij de Veiligheidsregio Haaglanden heeft Annelies de afdeling begeleid in de overgang van een incidentgerichte werkwijze naar een projectgerichte aanpak. Dit betekende medewerkers opleiden, inventariseren  van de bestaande middelen en nieuwe middelen aanschaffen om deze overgang succesvol te maken. “In de eerste maand heb ik bouwstenen aangeleverd voor de nieuwe visie.” verteld Annelies. “Deze zijn inmiddels goedgekeurd en nu werken we samen aan de invoering van deze nieuwe visie”.

Daarnaast lag een grote uitdaging in het digitaliseren van het operationeel beheer. Dit systeem moest gemonitord kunnen worden en toegankelijk zijn voor iedereen. Door de nodige automatiseringsslagen te maken is de procesvoering aanzienlijk verbeterd.

Naast haar strategische taken ondersteunt Annelies haar collega’s in de veranderingen, begeleidt hen en zorgt ervoor dat iedereen zich comfortabel voelt bij de nieuwe werkwijze. Met haar vastberadenheid en expertise heeft Annelies een blijvende impact op de afdeling en met de aanpassingen die zij heeft geïnitieerd kan de veiligheidsregio nog jarenlang zijn voordeel doen.

Uitvoerende opdrachten

Annelies heeft een sleutelrol bij de inrichting van systemen zoals Axxerion en O-prognose, waarmee het DMJOP volgend jaar herijkt kan worden. Ze maakt de wensen en behoeften voor de komende jaren inzichtelijk en neemt deze op in het plan.

Dit jaar heeft Annelies een strategische sessie op de hei geïnitieerd met het doel dat de systemen en de nieuwe visie volgend jaar volledig geïmplementeerd en verder uitgewerkt kunnen worden. Bovendien biedt Annelies ondersteuning aan diverse huurkazernes die hulp nodig hebben bij het ontwikkelen van hun vastgoedstrategie.

Succesvolle opdracht

Niet elke opdracht resulteert in opvallende systemen of indrukwekkende rapporten. Soms ligt het succes van een project juist in de subtiele verbeteringen in sfeer en de mogelijkheden binnen een organisatie. Dit is precies de reden waarom Annelies haar werk bij de Veiligheidsregio Haaglanden als succesvol beschouwt.

Voorlopig blijft Young Facility met Annelies als projectmanager, de Veiligheidsregio Haaglanden ondersteunen. Haar doel is om na haar vertrek een sterk en goed functionerend team achter te laten, dat zich volledig kan richten op het waarborgen en verbeteren van de veiligheid in Haaglanden.