Gebouwbeheer bij Stichting Fedra

Gebouwbeheer bij Stichting Fedra

Het is dinsdagochtend 10:00 uur, de schilders zijn al enkele uren bezig met het opfrissen van de muren van basisschool De Lunetten, onderdeel van Stichting Fedra in Beverwijk. Het schilderwerk is slechts een klein onderdeel van groter geheel: namelijk het opstellen en uitvoeren van het meerjarenonderhoudsplan (MJOP) als onderdeel van het beheren van scholen van de Stichting Fedra. De komende tijd staan er meer scholen op de planning om opgefrist te worden.

Stichting Fedra

Stichting Fedra is een stichting voor bijzonder basisonderwijs, bestaande uit twaalf basisscholen verspreid over de gemeenten Heemskerk, Beverwijk en Velsen. De stichting was een van de eerste organisaties die besloot het volledige gebouwbeheer uit te besteden aan School Facility. Deze samenwerking begon in 2022 en omvat het volledige traject van het opstellen van een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) tot en met de praktische uitvoering ervan. Daartussenin heeft School Facility begeleid in het selecteren en aanbesteden van een nieuwe onderhoudspartij.

Van MJOP tot uitvoering

Het opzetten van een MJOP is de basis van de dienst gebouwbeheer. Het opzetten van het MJOP begint met een grondige NEN2767-inspectie, uitgevoerd met behulp van het programma o-prognose. Deze inspectie fungeert als nulmeting voor het onderhoud en levert een gedetailleerd overzicht van de conditie per gebouwcomponent. Urgente werkzaamheden worden daarbij direct geïdentificeerd. “Het opstellen van een MJOP is niet alleen een administratieve taak; het vormt de basis voor alle toekomstige onderhoudswerkzaamheden,” zegt Manager Huisvesting Tim Koene. “Dankzij O-prognose hebben we nu een duidelijk MJOP voor onze klanten en een goed beeld bij wat de komende tien jaar moet gebeuren, inclusief verduurzaming van elementen bij natuurlijk vervanging”.

Beleidsrijk MJOP: strategisch onderhoud

Het MJOP voor Stichting Fedra is niet alleen een overzicht van technische onderhoudsbehoeften. Het plan is afgestemd op de strategische huisvestingsplannen van de stichting en de desbetreffende gemeenten. Dit zorgt ervoor dat investeringen in de schoolgebouwen niet alleen voldoen aan de huidige behoeften maar ook inspelen op toekomstige ontwikkelingen en ambities. “Bij het beleidsrijk maken van het MJOP kijken we verder dan de conditie en technische staat van de gebouwen en installaties,” legt Tim Koene uit. “Wij zorgen ervoor dat het onderhoudsplan past binnen de bredere visie van de stichting en de IHP van gemeente”.

Uitvoering en beheer

In de praktijk betekent het dat School Facility niet alleen het MJOP opstelt maar ook zorgt voor de uitvoering van de onderhoudswerkzaamheden. Dit omvat onder meer het beheer van de dagelijkse operationele zaken, zoals het inkopen, plannen, uitvoeren en controleren van onderhoudswerkzaamheden. Daarbij begeleidt School Facility ook aanbestedingen en zorgt voor compliance op het gebied van veiligheids- en keuringsnormen en wet en -regelgeving. “De praktische uitvoering is waar het echte werk gebeurt,” zegt Tim Koene. “Wij zorgen ervoor dat alles, van planmaking, aanbestedingen tot de oplevering van projecten, soepel verloopt, hierin hanteren wij een holistische benadering”.

Een voorbeeld van de uitvoering van de onderhoudswerkzaamheden is het schilderwerk van de kozijnen en deurposten en het schilderen van de lokale in frisse kleuren die passen bij de school.

IMG_0956.jpg IMG_0963.jpg IMG_0965.jpg 

Van links naar rechts: De kozijnen aan de buitenkant, de deurposten, een schilder aan het werk, de frisse blauwe en lila kleuren in de klaslokalen

Servicedesk

Naast het opstellen en uitvoeren van het MJOP, biedt School Facility ook een 24/7 servicedesk voor gebouwbeheer. Via een online facilitair portaal kunnen meldingen worden ingediend en gevolgd, wat zorgt voor een gestroomlijnd beheer van dagelijkse onderhoudsverzoeken, schades en calamiteiten. “Onze servicedesk is de spil in het dagelijks gebouwbeheer,” zegt Koene. “Het biedt ons de mogelijkheid om snel en efficiënt in te spelen op alle voorkomende storingen en meldingen”.

Verduurzaming

Verduurzaming is een ander belangrijk aspect van het gebouwbeheer bij Stichting Fedra. School Facility kijkt bij vervangingen en renovaties altijd naar duurzame oplossingen. Dit past binnen de bredere ambitie van de stichting om haar gebouwen toekomstbestendig te maken. “De verduurzamingsslag is voor ons een prioriteit,” legt Tim Koene uit. “Wij willen dat schoolgebouwen in Nederland verduurzamen zodat niet alleen de kinderen van nu maar ook de kinderen van de toekomst in een duurzaam gebouw zitten”.

Tijdens de zomerperiode zijn bijvoorbeeld ook de lampen vervangen voor duurzame ledverlichting.

IMG_0993.jpg IMG_1000.jpg

Links: oude verlichting, Rechts: de nieuwe verlichting

Een strategische samenwerking

De samenwerking tussen Stichting Fedra en School Facility geeft weer hoe een goed opgezet en uitgevoerd MJOP niet alleen bijdraagt aan het behoud van schoolgebouwen, maar ook aan de strategische doelen van de stichting. Door onderhoud planmatig aan te pakken, zorgt de stichting ervoor dat haar gebouwen in goede staat blijven en dat er geen onverwachte kosten ontstaan.

“Wat we hebben bereikt met onze visie en dienstverlening is meer dan alleen het beheer van gebouwen,’ concludeert Tim. ’We hebben een totaalsysteem opgezet dat ons in staat stelt proactief in de uitvoering en strategisch op het gebied van advies te werken. Dit komt uiteindelijk ten goede aan de kwaliteit van het onderwijs”.