Wat je echt moet weten over het binnenklimaat tijdens COVID-19

Het binnenklimaat tijdens COVID-19

Het binnenklimaat in het gebouw speelt een belangrijke rol in het beperken van de verspreiding van het coronavirus. Maar wat moet u nou ├ęcht weten over het binnenklimaat?


Elke school werkt aan de opstart van het fysieke onderwijs binnen de maatregelen van de overheid. In deze dynamische periode helpt School Facility graag mee aan een coronaproof onderwijsomgeving op de korte en lange termijn!

Bent u benieuwd naar de praktische tips van onze huisvesting expert Bart de Jong? Of hoe wij u ondersteunen en klaarmaken voor de toekomst? Neem contact op via info@younggroup.nl of bel naar 0172-745085.

Het binnenklimaat in het gebouw speelt een belangrijke rol in het beperken van de verspreiding van het coronavirus. Diverse wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat de verspreiding van aerosols van de mens door de lucht zich verspreidt. Neem daarom de juiste maatregelen voor het binnenklimaat om de eventuele verspreiding tot het minimum te beperken. Toevoer van verse buitenlucht en het voorkomen recirculatie is hierbij het belangrijkste uitgangspunt. Bent u benieuwd naar onze technische maatregelen en de benodigde maatregelen in gedrag? Lees dan snel verder!

Te nemen technische maatregelen:

 • Schakel recirculatie systemen direct uit. Door recirculatie van lucht is het mogelijk dat er juist wordt bijgedragen aan de verspreiding van het virus via de lucht;
 • Schakel fancoil-units (lokale airco) direct uit. Door recirculatie van lucht is het mogelijk dat er juist wordt bijgedragen aan de verspreiding via de lucht;
 • Zorg dat je regelmatig de ruimte goed ventileert door het openen van ramen en/of deuren;
 • Stel de aanwezige luchtbehandeling zo in dat deze ruim 2 uur voor gebruik en 2 uur na gebruik op dagstand staat op een zo hoog mogelijk ventilatievoud en laat deze in nacht/weekend ook (op een lager niveau) ventileren;
 • Stel de luchtbehandeling van sanitaire ruimtes in op 24/7 ventilatie;
 • Stel de relatieve luchtvochtigheid in op setpoint tussen de 50 – 60% RV ten gunste van de gezondheid;
 • Pas HEPA filters toe in het luchtbehandeling systeem mocht dit nog niet het geval zijn;
 • Stel de CO2-meter in op maximaal 800PPM per en voorsignalering op 700PPM;
 • Stel branddeuren zo in dat ze met een veegplus bij brand dichtvallen maar open staan gedurende de dag.

Te nemen maatregelen in gedrag

 • Open geen ramen in sanitaire ruimtes om de luchtstromen niet te verstoren;
 • Sluit de toiletdeksel voordat je het toilet doorspoelt;
 • Zorg bij een signalering van het CO2-alarm voor een goede ventilatie in de ruimte van minimaal 1 uur;
 • Bij het plegen van onderhoud en vervanging van filters van de luchtbehandeling, zorg voor extra beschermingsmaatregelen van de onderhoudsmedewerkers om besmetting te voorkomen.

Als specialist in het onderwijs denkt School Facility graag met u mee! Heeft u ondersteuning nodig in de uitvoering van (bovenstaande) projecten of wilt u vrijblijvend advies over hoe u als school met de huisvesting om kan gaan in de toekomst? Neem gerust contact met ons op.

Met eventuele vragen kunt u mailen naar info@younggroup.nl. Wilt u liever direct telefonisch contact, bel dan naar 0172-745085 en vraag naar Bart de Jong, Huisvesting expert voor het onderwijs. Wij gaan graag in gesprek met u om deze periode zo optimaal mogelijk te benutten.